Fejléc
en hu

Konferencia és emlékérem – Ilyen volt a 16. KAFF harmadik napja

A 16. KAFF harmadik napjának kiemelt eseménye volt a Tudatos digitális és animációs kultúra és KönyvtárMozi program. Az előadássorozatban a médiatudatosság kritikus fontosságú képességét, ennek kihívásait, lehetőségeit az animáció értelmezési szűrőjén keresztül vizsgálták, egyszerre foglalkozva a speciális kihívásokkal és az általános tanulságokkal. Néhány előadás témája: Szosznyák Dominika, a MOME munkatársa az animációs fesztiválok és a MOME diplomafilmek kapcsolatát vázolta, Mádl András, az NMHH igazgatója az animáció és közönség viszonyát vizsgálta, Gorka-Focht Máté, a MOME doktorandusza a filmkommunikáció módszertani megközelítését mutatta be, dr. Mayer Endre, az NMHH főosztályvezető-helyettese a médiatudatosság és animáció kapcsolatáról beszélt, dr. Kollarik Tamás és Petri Zsolt pedig az animáció oktatását és szabályozását részletezte. 

A Konferenciát a Kecskemétfilm, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezte, társszervezői voltak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete és az NMHH Médiatudományi Intézete.

 

Magyar népmesék emlékérem (Fotó: Banczik Róbert)

Generációk kedvence, a Magyar népmesék 2020-banhungarikummá vált, a Magyar Nemzeti Bank pedig előtte és az 50 éves Kecskemétfilm előtt tisztelegve 2021-ben hétrészes emlékérme-sorozatot indított. Az emlékérmék a rajzfilmsorozat értékeit helyezik a fókuszba. Eddigi érméi Az égig érő fa és a Király Kis Miklós című meséket jelenítették meg, idén pedig a rajzfilmsorozatot indító ikonikus epizód, A só című mesével bocsátottak ki érmét. Az emlékérme egyik oldalát Vékony Fanni, a másikat Szilos András iparművész tervezte.

A fesztiválon a Gaston Stúdió hangmérnökei, Rozslay Miklós és Madácsi Imre tartottak előadást Animációs filmek utómunkája – tippek és buktatók címmel, melyen animációs példákon keresztül követték végig egy filmalkotás létrejöttét az ötlettől a premierig, bemutatva többféle munkamódszert, hibaelhárítási tippet, a különböző gyártási részlegek közötti hatékony kommunikációt.

Mauro Carraro az idei fesztivál egyik zsűritagja, aki mesterkurzusában betekintést adott a művészi világába. Elmesélte, hogyan lehet az életben szerzett élményeket animációs filmre ültetni a 3D animáció innovatív technikájával és gondolkodásmódjával, fotókon, eredeti vázlatokon, figuraterveken, képes forgatókönyveken, animatikon keresztül mutatta be filmkészítési gyakorlatát.

Péntek reggel tartották az első alkotói beszélgetést, amin neves szakemberek, Báron György, Gerencsér Péter, Ulrich Gábor és Varga Zoltán beszélgettek a magyar rövidfilmes versenyprogramról a rendezők jelenlétében. 

Az ingyenes vetítések folytatódtak a Hírös Agórában, az Otthon és a Malom mozikban, valamint Kecskemét főterén. A fesztivál minden napján a Primanima Animációs Játszóház és a Nemzeti Filmintézet Klassz Workshopja várja a gyerekeket, hogy kipróbálják magukat az animációs és natúrfilmes filmkészítésben.

MNB logo
NFI logo
NKA logo
NMHH logo
Kecskemét címere
MMA logo
MTVA logo
Mercedes
Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány
Magyar Református Egyház
Horváth Építőmester Zrt.
Kecskeméti Konzervgyár
OTP Bank
Steel Flex
Petőfi Kultúrális Ügynökség
Horváth Építőmester Zrt.
Adobe
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Kefag Zrt.

Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Budapest Borfesztivál
Nemzeti Művelődési Intézet
Malom Mozi
Dot & Line
Kecskeméti TV
RTL
TV2
M5
Gaston
Budapesti Metropolitan Egyetem
MOME
Raster Stúdió
Kedd
Bestcom
Beszélő köntös

Cinefort
Cinemon
Filmtett
IKSZ
Jampolo
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Malom Parkoló
Magyar Képregény Szövetség
Neumann János Egyetem
Partiumi Keresztény Egyetem
Primanima
Print 2000

Uránia Nemzeti Filmszínház
Városrendészet
Visual
Katona József Múzeum
-->
Kecskemétfilm
Katona József Könyvtár
Hírös Agóra