Fejléc
en hu

Díjak

A 16. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL DÍJAZOTTJAI

 

MAGYAR VERSENY

 

A fesztivál nagydíja:

KOJOT NÉGY LELKE – Rendező: Gauder Áron

 KOJOT NÉGY LELKE

A Kojot négy lelke című film Gauder Áron eddigi animációs alkotói és szellemi törekvéseinek összefoglalása, amely példértékű csapatmunkában jött létre azért, hogy korunk létkérdéseit a széles közönség számára élvezhető és értelmezhető formában mutassa meg, a megoldás útját is sejtetve. A filmben harmonikusan találkozik a kézműves animációs művészet és a kortárs technológia magasszintű, kreatív alkalmazása. A 16. KAFF fődíjával a zsűri az alkotók kimagasló szakmai-művészi teljesítényét kívánja elismerni."

KATEGÓRIA DÍJAK

 

A legjobb egész estés játékfilm – Pannónia–Matolcsy-díj:

MŰANYAG ÉGBOLT – Rendező: Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta

műanyag égbolt

 „A Műanyag égbolt című film az animációs művészet új lehetőségeinek, új kifejezési formáinak keresésével folytatja a magyar animáció legjobb hagyományait. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása különleges atmoszférával és erőteljes drámaisággal jeleníti meg korunk mindannyiunkat érintő és foglalkoztató problémáját, az emberi civilizáció jövőjének sorskérdését. A Pannónia Filmstúdió egykori, kivételes formátumú vezetőjéről, Matolcsy Györgyről elnevezett új díjjal a zsűri az alkotói csapat egészének elkötelezett, magas minőségű munkáját ismeri el."

A legjobb rövidfilm:

A SZÍV KERTJE – Rendező: Hegyi Olivér

a szív kertje

A szív kertje egy fiatal ember útkeresését meséli el őszinte derüvel, generációjának nyelvén, hitelesen. A zsűri tagjait egyöntetűen megragadta a film pozitív kisugárzása, természetessége. A legjobb rövidfilm díjával a humanista humorból táplálkozó egyedi animációs látásmódot kívánjuk elismerni."

 

 

A legjobb televíziós sorozat – Bálint Ágnes-díj:

SZERINTEMEZAZEGÉSZ: SZORÍT A HÁZ – Rendező: Buzási Gyopár Orsolya

szorít a ház

Az új, Bálint Ágnesről elnevezett díjjal a zsűri a televíziós vetítésre tervezett, egy sorozat mintaepizódjának szánt, Szorít a ház című alkotást különös örömmel fogadta üde hangvételéért, új látásmódjáért és magas szabadságfokú grafikai világának erős stílusegységéért. A film témaválasztása játékosan és hitelesen reflektál a mai családi dinamikákra, melyet az igényes narráció és a filmhang is tovább erősít. A zsűri számára Buzási Gyopár Orsolya és alkotótársai az újra felfedezés, a rácsodálkozás élményével lepték meg a zsűri tagjait. Ezt a sorozatot szeretnénk mielőbb a TV-ben látni!"

  

Különdíj: VÁROSI LEGENDÁK: ZONGORIZMUS – Rendező: Glaser Kati

zongorizmus

A Városi legendák-sorozat következetes vizuális nyelvet használ, amelyen belül képes mindig megújulni, ám a megújulással együtt képes megőrizni jellegzetes stílusjegyeit is. Narrációja a képi világhoz, az animációs megoldásokhoz hasonlóan dinamikus, szellemes, játékos."

 

A legjobb alkalmazott animáció:

CANTICUÉNTICOS – PARA SABER QUE TE QUIERO (HOGY TUDD, SZERETLEK) – Rendező: Egely Katalin

canticuénticos

Derü, kedvesség, öröm. A zsűri számára egyöntetűen ezt jelentette a legjobb alkalmazott animációs alkotás díjával elismert videoklip Egely Kati rendezésében. A Hogy tudd, szeretlek című zenés kisfilm a legjobb példa arra, hogy az animáció egyszerű eszközeit használva hogyan lehet lélekemelő, a tervezőművészeti animációs műfajban is egyedi minőségű alkotást készíteni."

 

Különdíj: TÓT ENDRE: MIÉRT FESTEK? – Rendező: Fillér Máté

miért festek

A Miért festek? küldetését tekintve ismeretterjesztő alkotás, amely témáját hitelesen, kreatívan és szellemesen közvetíti az animációs műfaj eszközeinek és a jól megválasztott archív hang- és képanyagok összekapcsolásával. Éljen az animációs dokumentumfilm!"

 

A legjobb diákfilm:

FÉNYEK – Rendező: Palotás Adél

fények

A legjobb diákfilm díjával elismert, Fények című alkotás története az elejétől kezdve bevonta, és a történet kibontakoztása során végig meg is tartotta a zsűri érdeklődést. Szimbolikája és a rendező által használt metaforakészlet ötletes, érthető, korproblémákra szellemesen utaló. A történet dramaturgiai fordulatai hitelesek, a film arányos felépítésű és egységes alkotás."

 

Különdíj: SZERELEM A KORONA IDEJÉN – Rendező: Szucher Ágnes

szerelem a korona idején

A Szerelem korona idején egyszerű, friss és groteszk reflexió egy mindannyiunkat érintő friss traumára, s egyúttal hiteles korrajz, amely diákmunkaként ígéretes alkotás."

 

KÜLÖNDÍJAK

 

A legszínvonalasabb képi formanyelv:

NYUGVÓ KÖD – Rendező: Fábián Nikolett

nyugvó köd

A legigényesebb képi formanyelv díjával elismert Nyugvó köd című költői alkotás erőteljes képzőművészeti gesztusokkal teremt drámai atmoszférát. Az alkotó, Fábián Nikolett különleges, egyéni látványvilágot teremtett, amely erős benyomást tett a zsűrire egységes stílusával, arányérzékével, a technológia alkalmazásának egyediségével."

 

 

A legjobb forgatókönyv:

IN THE UPPER ROOM – Rendező: Alexander Gratzer

in the upper room

Az In the Upper Room finom iróniával és őszinte, apró színészi gesztusokból fakadó szelíd humorral meséli el egy vakond felnövéstörténetét  amely felnövéstörténet kifejezetten emberarcú. A filmben az időbeliség, az egymást követő évszakok tagolása, a narráció egyedi hangvétele egyaránt megragadja és meg is tartja a néző figyelmét. A legjobb forgatókönyv díja a szöveg, a dramaturgia és a vizualitás egymást támogató egységét ismeri el."

A legjobb animációs munka:

FELHŐK FELETT – Rendező: Hárshegyi Vivien

felhők felett

A legjobb animáció díját elnyerő Felhők felett című film szellemes és gazdag animációs eszköztárat használ, amely szinte kimeríthetetlen ötletekben. Friss humorral, hitelesen közvetíti a mai fiatal generáció életérzését, problémáit, szorongásait, és kifejezőeszközeinek szabadsága a nézőre, így a zsűrire is felszabadítóan hat, hatott."

 

TOVÁBBI DÍJAK

 

A Magyar Filmkritikusok díja:

FOX TOSSING – Rendező: Mira Zénó

fox tossing

A filmkritikusok díját kapja a Fox Tossing című film, amely markáns formanyelven mutat be egy elfeledett véres rítust, nem csak történelmi anomáliákat, de korunk égető problémáit is érzékeltetve ezzel."

 

A Magyar Filmkritikusok különdíja: A SZÍV KERTJE – Rendező: Hegyi Olivér

a szív kertje

A filmkritikusok külön dicséretét kapja A szív kertje című film, szellemes, önironikus látásmódjáért, friss, játékos képi világáért."

 

A Junior Zsűri díja:

KIGYÓGYULVA – Rendező: Csutorás Márton

kigyógyulva

Számunkra a főbb szempontok a dramaturgia, a látványvilág, a mondanivaló fontossága és aktualitása, illetve az animáció formanyelve volt. A választott filmünk az első pillanattól megragadott minket meglepő stílusával, formabontó vonalvezetésével, képi világának ironikus humorával, képzőművészeti utalásával, a kép és a hang összhangjával és szokatlanságával. Ezek alapján a 16. KAFF junior zsűri díját Csutorás Márton Kigyógyulva című alkotásának adjuk."

 

Közönségdíj:

KOJOT NÉGY LELKE – Rendező: Gauder Áron

KOJOT NÉGY LELKE

 

Az Országos Diákzsűri díja

APÁD – Rendező: Kühnel-Szabó Anita

apád

A zsűri díját egy, a rövidfilmek tartalmi kereteit összetett narrációjával meghazudtoló, érzékeny humorú családi dráma nyerte. Kühnel-Szabó Anita, Apád című műve."

 

Különdíj: Fillér Máté (TELEXIKON, FOLKFONICS – SZÓL A KAKAS, TÓT ENDRE: MIÉRT FESTEK?)

miért festek

Az alkotók közül néhányan több darabbal is neveztek. Egyikőjük könnyen fölismerhető, szerzői tudatossággal kimunkált stílusát virtuóz módon alkalmazza arra, hogy alapanyagait a film varázsával életre keltse. Redukált eszközkészlete mellett leleményesen domborítja ki a mozgókép természetes erősségeit. Három nevezett alkotása között megtalálható: a városszimfóniákat és a magyar televíziózást homage-okkal megidéző, zsidó kötődésű magyar népdal-videóklipp, és a közszolgálatiság eszményének ismeretterjesztésbe oltott mintapéldája is. A zsűri „alkotóknak járó” különdíjat ítélt Fillér Máténak."

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület (Kecskemét környéki kistelepülések) közönségdíja:

APÁD – Rendező: Kühnel-Szabó Anita

apád

 

A Dot & Line és a KAFF közös kritikaíró pályázatának nyertesei:

I. helyezett: Bárány Bence kritikája a Draco, a borzasztó című sorozat Dr. Akula című epizódjáról

II. helyezett: Béres Mátyás kritikája a Szemem sarka című filmről

III. helyezett: Böhm Norbert kritikája a Fox Tossingról

 

 

EURÓPAI VERSENY

 

A legjobb egész estés játékfilm (megosztva):

NAGYAPÁM DÉMONJAI – Rendező: Nuno Beato

Nagyapám démonjai

Megosztott elsődíjban részesül az a film, amely kiemelkedően keveri a 3D és a stop-motion animációs technikákat. A külön szegmensekben magasminőségű és részletgazdag látvány, az alkotók páratlan tehetségéről tanúskodik, mind a történetmesélés, mint a világépítés terén."

 

KOJOT NÉGY LELKE – Rendező: Gauder Áron

KOJOT NÉGY LELKE

A megosztott fődíj másik fele egy olyan alkotásé, amely sokrétű és mély jelentéssel bír. Fontos üzenetet fogalmaz meg természeti értékeink megóvásáról, és a különböző világok teremtéstörténetein keresztül a mélyen bennünk létező azonosságokra is rávilágít, oly módon, hogy üzenetei azt követően is velünk maradnak, ha a megtekintése után már elhagytuk a mozitermet."

 

Különdíj: NAYOLA – Rendező: José Miguel Ribeiro

nayola

Külön említésben részesítjük azt a filmet, amely a kevert technikákat hatásosan és sokszínűen állítja a történetmesélés szolgálatába, és zenehasználatával is dramaturgiai mélységet ad a történetnek!"

 

A legjobb televíziós sorozat:

PATOUILLE ÉS AZ EJTŐERNYŐS MAGOK – Rendező: Inès Bernard-Espina, Mélody Boulissiére, Clémentine Campos

patuille

A Patouille és az ejtőernyős magok a természet felfedezésének varázsát hozza el, és lehetőséget ad a városlakó, de talán még vidéken élő gyerekeknek is, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek a környezetükkel, és motivációt ad, hogy saját maguk fedezzék fel azt. Az első epizód egyedi, kézműves grafikai látványvilága eltér a megszokott megoldásoktól, emiatt is nagy potenciál rejlik a sorozatban."

 

A legjobb TV-speciál (megosztva):

PÁNIKFALVA: VAKÁCIÓ – Rendező: Vincent Patar, Stéphane Aubier

pánikfalva

A Pánikfalva: Vakációban megelevenedik a produktív magányban megszülető élénk gyermeki fantázia. A bájosan furcsa karaktereket játékfigurák jelenítik meg és a limitált színészi játék ellenére is képes a film helyzetkomikumot és érzelmi reakciókat közvetíteni. A hagyományos stop motion technikát rendkívül innovatív és kreatív módon alkalmazzák az alkotók."

 

TÉLAPÓ HADMŰVELET – Rendező: Marc Robinet

Télapóhadművelet

„A Télapó hadművelet a Mikulás klasszikus legendáját és annak jól ismert archetípusait modern módon, a kortárs kontextust kiemelve gondolja újra. A fiatal nézők megismerkedhetnek olyan komoly és általában felnőtteket érintő témákkal, mint a tehetősök és a szegények közti ellentétek, az önző szülők és a válás témájával és annak hatását a gyerekekre, de ezek a nehézségek feloldódnak a mese erejével, és a film nem hagy kétséget a fiatal nézőkben, hogy a világosság mindig győzedelmeskedni fog a sötétség felett. Kiemelkedenek még a gyönyörű, kézzel rajzolt hátterek, melyek leginkább csak szerzői rövidfilmekre voltak jellemzőek." 

 

Az Országos Diákzsűri díja:

NAGYAPÁM DÉMONJAI – Rendező: Nuno Beato

Nagyapám démonjai

A címben szereplő démonok a megbánás megtestesítői, amelyek generációról generációra öröklődnek, és a film egyedien mutatja be a bocsánatkérés ijesztő valóságát. A kevert animációs stílus a fogyasztói társadalom kritikájaként értelmezhető."

 

Különdíj: KUTYÁKNAK ÉS OLASZOKNAK TILOS! – Rendező: Alain Ughetto

kutyáknak és olaszoknak tilos

A filmet kiemeli sajátos történetmesélési technikája: ahol az unoka nagymamája gyurmafigurájának interjúján keresztül dolgozza fel a család megpróbáltatásait. A nézők felé közvetített üzenet a földi paradicsom megteremtése, az egyszerű élet és a mindennapok örömeinek megélése, illetve az újrakezdés örömének lehetősége."

 

 

 

 

 

MNB logo
NFI logo
NKA logo
NMHH logo
Kecskemét címere
MMA logo
MTVA logo
Mercedes
Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány
Magyar Református Egyház
Horváth Építőmester Zrt.
Kecskeméti Konzervgyár
OTP Bank
Steel Flex
Petőfi Kultúrális Ügynökség
Horváth Építőmester Zrt.
Adobe
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Kefag Zrt.

Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Budapest Borfesztivál
Nemzeti Művelődési Intézet
Malom Mozi
Dot & Line
Kecskeméti TV
RTL
TV2
M5
Gaston
Budapesti Metropolitan Egyetem
MOME
Raster Stúdió
Kedd
Bestcom
Beszélő köntös

Cinefort
Cinemon
Filmtett
IKSZ
Jampolo
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Malom Parkoló
Magyar Képregény Szövetség
Neumann János Egyetem
Partiumi Keresztény Egyetem
Primanima
Print 2000

Uránia Nemzeti Filmszínház
Városrendészet
Visual
Katona József Múzeum
-->
Kecskemétfilm
Katona József Könyvtár
Hírös Agóra