Fejléc
en hu

Fesztivál szabályzat

A 16. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL SZABÁLYZATA

 

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (továbbiakban: Fesztivál) helyszíne, időtartama: Kecskemét, 2023. június 21–25.,

Nevezési határidő: 2023. március 20.

1. ADMINISZTRÁCIÓ

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (továbbiakban: KAFF) a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség (Association Internationale du Film d’Animation/ International Animated Film Association, a továbbiakban: ASIFA) célkitűzéseit figyelembe véve működik. Ennek keretében kiemelt célja az animáció fejlesztésének, terjesztésének és megismerésének elősegítése érdekében világszerte működő kulturális mozgalom szellemében

  • kommunikáció kialakítása az animációval foglalkozó magyar és külföldi szakemberek (rendezők, producerek, adminisztrátorok, forgatókönyvírók, technikusok, művészek, tervezők, animátorok, zeneszerzők, kritikusok és történészek stb.) között, amely
  • az információcsere lehetőségének megteremtésével kielégítő megoldások elősegítése a kreatív, esztétikai, gazdasági, technikai és egyéb kihívásokra.

 

2. HIVATALOS NYELVEK

A Fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol.

 

3. JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

A Fesztiválra benevezett animációs filmalkotásoknak (továbbiakban: Filmalkotás) az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

o   A filmalkotásnak kockáról-kockára, valamilyen animációs technikával kell készülnie. Fontos, hogy az animáció aránya több mint 50% legyen a filmalkotásban.

o   Csak 2021. február 1. után befejezett filmalkotások nevezését fogadjuk el.

o   A magyar versenyre azok a Filmalkotások nevezhetők, melyek Magyarországon készültek, vagy rendezőjük magyar.

o   Az európai versenyre nevezett Filmalkotásoknak legalább 50%-ban európai tulajdonban kell lenniük.

o   A Filmalkotás, illetve a Filmalkotás alkotóinak a Filmalkotáshoz kapcsolódó szerzői és szomszédos jogi művei (szerzői joggal védett szereplők, irodalmi forgatókönyvek, zene stb.) nem használhatók fel a jogtulajdonos engedélye nélkül.

o   Amennyiben a Fesztivál szervezőinek tudomására jut, hogy a nevezett Filmalkotás nem rendelkezik valamennyi szerzői, illetve szomszédos jogi mű jogosultjának engedélyével, az a nevezett Filmalkotás versenyből való kizárását vonja maga után.

A fentiek alapján a nevezés során a Filmalkotás jogtulajdonosának, illetve a képviseletében eljáró személynek a Fesztiválra történő jelentkezéssel az alábbiakról kell nyilatkoznia:

·    A nevezést benyújtó személy jogosult a jogtulajdonos képviseletében nyilatkozni a nevezett Filmalkotás felhasználásának szerzői jogi engedélyezésére vonatkozóan.

·  A nevezést benyújtó személy jogtulajdonos képviseletében az egész világra kiterjedő, térben és időben korlátlan (azaz a szerzői mű teljes védelmi idejére szóló), tovább engedélyezhető felhasználási jogot ad a Filmalkotás jelen Szabályzat szerinti fesztivál célú felhasználására vonatkozóan. Amennyiben a Filmalkotás tekintetében területileg vagy időben korlátozott felhasználási jog engedélyezésére van csak mód, a Szervező egyedileg dönt a nevezés befogadásáról.

·  A nevezést benyújtó személy a jogtulajdonos képviseletében kijelenti és jogszavatossággal tartozik azért, hogy az általa benevezett Filmalkotásban felhasznált valamennyi szerzői és szomszédos jogi mű (pl. szereplők, irodalmi forgatókönyv, zene) tekintetében rendelkezik a jelen Szabályzat szerinti fesztivál célú felhasználási engedéllyel, amelyekkel kapcsolatban a Filmalkotás szerzői vagy szomszédos jogi jogosultjainak díjigénye nincsen.

A jelen Szabályzat szerinti fesztivál célú felhasználás körébe az alábbiak tartoznak különösen:

-   előzsűri általi megtekintésre történő felhasználás;

-    a Filmalkotás vetítése a Fesztivál teljes időtartama alatt a Fesztivál mozi helyszínein, illetve Kecskemét kistérségének vetítő tereiben;

-    amennyiben a COVID-19 világjárvány következtében elrendelt korlátozás miatt a Fesztivál részben vagy egészben az online térben kerül megrendezésre, a Filmalkotás regisztrációhoz kötött online nyilvánossághoz közvetítése zárt online térben történik, a Fesztivál céljaihoz igazodóan;

-    televíziós közönségdíj meghirdetése esetén a televíziós versenyprogramba nevezett filmek Kecskeméti Városi Televízióban történő sugárzása, melynek során a nézők szavazhatnak a kedvenc Filmalkotásaikra;

-   az animációs filmalkotás egy részének (max. 10%), ill. kapcsolódó anyagainak marketing célú felhasználása a KAFF weblapján, és közösségi média oldalain, a Fesztivál katalógusban, valamint a Fesztivál népszerűsítését célzó események, tevékenységek során;

-    a Fesztiválon díjnyertes Filmalkotás további rendezvényeken történő részvételének céljából történő felhasználása a következő fesztivál kezdetéig (a vetítések kizárólag a KAFF bemutatását, népszerűsítését szolgálhatják);

-  a Filmalkotás KAFF videókönyvtárba való felvétele, amely a – megtekintési jogosultsággal rendelkező személyek (pl.: forgalmazók, producerek, valamint a sajtó képviselői) számára a Fesztivál ideje alatt egy arra elkülönített helyen, illetve előre rögzített időpontban egyedi hozzáférést biztosít a Filmalkotáshokhoz.


A Fesztivál céljához igazodó felhasználási módok – a bevételszerzés célja nélkül – a KAFF megrendezését és népszerűsítését szolgálják.

A Fesztiválra nevezett Filmalkotások bevételszerzést is célzó, illetve eredményező felhasználására a KAFF szervezőjével történő egyedi megállapodás alapján kerülhet sor (beleértve a nevezett Filmalkotásnak a KAFF közösségi média – Facebook, Instagram –, illetve videómegosztó felületen – pl. YouTube – történő közzétételét). 

4. JELENTKEZÉS MENETE

A Fesztiválra elektronikus úton lehet jelentkezni, a nevezési lap hiánytalan kitöltésével, az alábbiak szerint:

o   Az online nevezési lap a www.kaff.hu regisztárciós felületén érhető el.

o   Minden Filmalkotáshoz külön nevezési lapot kell kitölteni; a kitöltött nevezési lap érvényesnek tekintett, nem szükséges aláírva visszaküldeni a Fesztivál részére.

o   Narrációt vagy párbeszédet tartalmazó Filmalkotásokhoz kötelezően csatolni kell az online nevezéskor az eredeti és az angol nyelvű dialóglistát.

o   A nevezés az előzsűrizésre szánt Filmalkotás online megtekintőjének (URL cím) megadásával válik teljessé, melynek a Fesztivál kezdetéig kell elérhetőnek lennie.

o   Nevezési díj nincs.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

Magyar verseny

egész estés film *

tv-speciál *

rövidfilm (MA diplomafilmek is a rövidfilm kategóriába nevezendők)

televíziós sorozat * (sorozatonként maximum 2 epizód nevezhető)

diákfilm

alkalmazott animáció (reklámfilm, szignál, videóklip, főcím, trailer)

 

Európai verseny

egész estés film

tv-speciál

televíziós sorozat (sorozatonként maximum 2 epizód nevezhető)

 

* A fenti kategóriába nevezett Filmalkotásoknak lehetőségük van az európai versenyprogramban való megmérettetésre is.

5. BEVÁLOGATÁS ÉS VERSENY

A szervezőbizottság az ASIFA céljait figyelembe véve választja ki a nemzetközi előzsűri és a nemzetközi zsűri tagjait.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjának előzsűrizése 2023 áprilisában várható.

Az előzsűrinek a válogatás során jogában áll kategóriákat összevonni, vagy megszüntetni, illetve a benevezett Filmalkotásokat az egyik kategóriából a másikba átsorolni. A nemzetközi előzsűri és a nemzetközi zsűri döntései véglegesek, reklamációnak helye nincs.

Az előzsűrizés eredményéről az alkotókat írásban értesítjük, a nevezési lapon megadott kapcsolattartó személyen keresztül. A Filmalkotások vetítési formátumáról, valamint a kópiák beérkezésének határidejéről szintén értesítést küldünk. A versenybe került Filmalkotások listáját a weboldalon is közzétesszük.

Versenyprogramba került, dialógot vagy narrációt tartalmazó Filmalkotásokon szerepelnie kell az angol feliratnak, amennyiben eredeti nyelvük nem angol.

A hivatalos verseny 2023. június 21–25-ig tart.

Ha a COVID-19 okozta világjárvány részben vagy teljes egészében korlátozza a fesztivál fizikai megvalósulását, és a szervező az Fesztivál online megrendezéséről dönt, ennek megvalósulásáról a későbbiekben külön tájékoztatást küld az érintetteknek, illetve az ehhez szükséges további felhasználási engedélyekről külön is egyeztet a nevezéskor megadott kontaktszeméllyel.

6. A ZSŰRI ÁLTAL ODAÍTÉLT DÍJAK:

Magyar verseny

A fesztivál nagydíja

Kategóriadíjak

Legjobb egész estés film

Legjobb tv-speciál

Legjobb rövidfilm

Legjobb televíziós sorozat

Legjobb alkalmazott animáció

Legjobb diákfilm

 

Különdíjak

Legjobb elsőfilm

Legszínvonalasabb képi formanyelv

Legjobb zene

Legjobb animációs munka

Legjobb 3D-ben készült film

 

További díjak

A Magyar Filmkritikusok díja

A Gyermekzsűri díja

Az Országos Diákzsűri díja

Közönségdíj

A Kecskeméti Médiacentrum közönségdíja

Az Aranyhomok Kistérségi Társulás közönségdíja

 

Európai verseny

Kategóriadíjak

Legjobb egész estés játékfilm

Legjobb televíziós sorozat

Legjobb tv-speciál

 

További díjak

Kecskemét város díja

Az Országos Diákzsűri díja

A zsűri nem köteles díjat kiadni minden meghirdetett kategóriában, de lehetősége van a meghirdetetteken felül egyéb díjak átadására.

A szervezőbizottság örömmel veszi a vállalkozások, illetve szervezetek különdíjra vonatkozó felajánlásait.

 

7. A FILMALKOTÁSOK VISSZAKÜLDÉSE

A szervezőbizottság a Fesztivál befejezése utáni két hétben megkezdi a Filmalkotások visszaküldését a jelentkezési lapon megjelölt címre, amennyiben azt a nevező így kérte.

 

8. A SZABÁLYZAT ELFOGADÁSA

A jelentkezési lap Fesztiválra történő benyújtásával a jelentkező elfogadja az ezen dokumentumban feltüntetett szabályokat és feltételeket.

9. KAPCSOLAT ÉS SZERVEZŐ

KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 21., Magyarország

Tel: +36 76 481 788, +36 30 781 1210

E-mail: kaff@kecskemetfilm.hu

Web: www.kaff.hu

 

 Szervező: Kecskemétfilm Kft.

 Fesztiváligazgató: Mikulás Ferenc

  

 

Kecskemét címere