Fejléc
en hu

Egy hét múlva kezdődik a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

A nyolc egész estés versenyfilm mellett három egész estés európai film fut majd az idei KAFF-on. Június 21-én 10 órakor a Malom Moziban vetítik Anca Damian A sziget (The Island) című filmjét, mely zenés mesében tárja elénk Robinson Crusoe történetének egy szürreális komédiában tálalt újraértelmezését – A kis herceg találkozása a Monty Pythonnal. A film vizuális költészettel és szimbolizmussal nyújt aktuálpolitikai kritikát egy olyan világban, ahol mindenki a maga Paradicsomát keresi.

Június 22-én 10 órakor szintén a Malom Moziban pereg Signe Baumane alkotása, a Szerelem házassággal fűszerezve (My Love Affair with Marriage), mely a belső nőiesség lázadásának történetét mondja el. Aznap 14 órakor ugyanott Naes Kajssa Titina című filmje lesz műsoron, melyben az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel hozzáláthat az Északi-sark meghódításához.

Hegyi Olivér: A szív kertje

Június 23-án 19 órakor a Hírös Agórában a rövidfilmek versenyének 3-as blokkján belül lesz látható többek között Buda Flóra Anna Cannes-i nyertes 27 című alkotása, Lantos Júlia Oliver, az óriás című műve, A szív kertje Hegyi Olivértől, Mira Zénótól a Jelenlétről és Mariai Gábor Remete sziget című munkája. 

Több kerek évfordulós alkotó munkásságával is megismerkedhetnek a nézők: június 22-én 21 órakor az Otthon moziban a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária műveiből láthatunk egy válogatást. Horimari kezdettől fogva közreműködött a Magyar népmesékben: a 100 részből több mint 40 epizódot jegyez társ- vagy főrendezőként, de az ő nevéhez fűződnek A Négyszögletű Kerek Erdő és a Cigánymesék sorozatok is. A 80 éves Ternovszky Béla kultikussá vált Macskafogó című alkotása június 23-án 19 órakor Kecskemét főterén, óriás kivetítőn lesz látható, míg a 70 éves Tóth Pál filmjeiből június 23-án 21 órakor az Otthon moziban nézhetünk meg egy válogatást. Paja életművében unikális univerzumot teremtett, a számítógépes 3D-animáció szerzői változatát érlelte ki. Az ő nevéhez kötődik a magyar sorozatanimáció egyik ékkövét jelentő Leo és Fred. Kivételes a rovarok csoportos aktivitására fókuszáló A szentjánosbogarak nemi élete című műve, amely poénpetárdáinál csak szemkápráztató fénytüneményei sziporkázóbbak. 

 

Kovásznai György: Ça Ira, a francia forradalom dala

Igazi kuriózumnak ígérkezik június 24-én, szombaton 14 órakor a Hírös Agórában Kovásznai György Ça Ira, a francia forradalom dala című rövidfilmjének vetítése, melyet követően Fülöp József animációsfilm-rendező, Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna animációs rendezők, Másik János a Habfürdő zeneszerzője és Kovásznai György lánya, Kovásznai Dorottya részvételével kerekasztal beszélgetést tartanak Mit jelent ma nekünk Kovásznai? címmel.

A fesztivál történetében először, hagyományteremtő céllal, idén megrendezik a KAFFFER művészeti vásárt, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani. A sokszínűnek ígérkező KAFFFER helyszíne a Hírös Agóra Kulturális Központ aulája, ahol június 24-én, 12-18 óráig tudnak a fesztiválozók a diákoktól vásárolni.

 

 

MNB logo
NFI logo
NKA logo
NMHH logo
Kecskemét címere
MMA logo
MTVA logo
Mercedes
Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány
Magyar Református Egyház
Horváth Építőmester Zrt.
Kecskeméti Konzervgyár
OTP Bank
Steel Flex
Petőfi Kultúrális Ügynökség
Horváth Építőmester Zrt.
Adobe
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Kefag Zrt.

Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Budapest Borfesztivál
Nemzeti Művelődési Intézet
Malom Mozi
Dot & Line
Kecskeméti TV
RTL
TV2
M5
Gaston
Budapesti Metropolitan Egyetem
MOME
Raster Stúdió
Kedd
Bestcom
Beszélő köntös

Cinefort
Cinemon
Filmtett
IKSZ
Jampolo
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Malom Parkoló
Magyar Képregény Szövetség
Neumann János Egyetem
Partiumi Keresztény Egyetem
Primanima
Print 2000

Uránia Nemzeti Filmszínház
Városrendészet
Visual
Katona József Múzeum
-->
Kecskemétfilm
Katona József Könyvtár
Hírös Agóra