Fejléc
en hu

Indul a nevezés a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra

Idén június 21–25. között rendezzük meg Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjét, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, mely kétévente mutatja be a legfrissebb magyar és európai animációsfilm-termést.

Megindult a nevezés a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra. A fesztivál versenyprogramjába 2021. február 1. után befejezett hazai és európai animációs munkákkal lehet nevezni, téma megkötés nélkül. A filmalkotásnak kockáról-kockára, valamilyen animációs technikával kell készülnie. Fontos, hogy az animáció aránya több mint 50% legyen a filmalkotásban. A magyar versenyre azok a munkák nevezhetők, melyek Magyarországon készültek, vagy rendezőjük magyar. Az európai versenyre nevezett filmalkotásoknak legalább 50%-ban európai tulajdonban kell lenniük.

A magyar animációk versenyére hat kategóriában lehet pályamunkákat küldeni: egész estés film, tv-speciál és -sorozat, rövidfilm, diákfilm valamint alkalmazott animáció (reklám, szignál, előzetes, főcím, videóklip); míg az európai filmek szekciójában egész estés filmek és televíziós produkciók nevezhetők.

A filmek regisztrációja ingyenes. A magyar filmek nevezési határideje 2023. március 20, míg az európai filmeket március 13-ig lehet beküldeni. A nevezés részletes feltételei és az online nevezési lap a fesztivál weboldalán található: www.kaff.hu

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjának előzsűrizése 2023 áprilisában várható.

Az első animációs szemlét 1985-ben szervezték meg Kecskeméten. A szemléből 1993-ban fesztivál lett, amely már nemcsak a legfrissebb hazai alkotások bemutatására korlátozódott, hanem egyre több, külföldi filmeket is bemutató programmal bővült, 1996-tól pedig külön versenyprogramban indulnak a legfrissebb európai animációs játékfilmek.

A KAFF célja legszélesebb körben meríteni az elmúlt két évben készült hazai és nemzetközi animációsfilm-termésből. A versenyprogramok mellett retrospektív vetítések idézik fel animációs örökségünk, a panoráma szekció pedig egy-egy országot, neves műhelyt vagy alkotót állít fókuszba. A különböző korosztályoknak szóló filmvetítéseket változatos szakmai programok kísérik: gyermek és felnőtt workshopok, filmszakmai konzultációk, mesterkurzusok valamint kiállítások. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál ideje alatt a teljes programot ingyenes vetítések keretében láthatják majd a nézők.

Kecskemét címere