Fejléc
en hu

Elkezdődött a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

A szerda esti megnyitón Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a fesztivál különlegességének nevezte, hogy az utóbbi két évben elkészült európai egész estés és televíziós animációs filmek versenyeznek párhuzamosan a magyar animációkkal, illetve hogy minden magyar, éljen bárhol a világban, nevezhet a versenyprogramba. Így érkeztek Japánból, Görögországból, Franciaországból, Bulgáriából, Romániából és Ausztriából is a magyar versenyben szereplő filmek.

A Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke az animációs filmek legnagyobb hazai ünnepének nevezte a KAFF-ot, hozzátéve, hogy a magyar animáció ünneplése valójában már a múlt héten, Annecy-ban elkezdődött, ahol kivételesen erős volt a magyar jelenlét, és három magyar alkotást is díjaztak a nemzetközi animációs fesztiválon: Gauder Áron Kojot négy lelke című filmje a zsűri díját kapta, Buda Flóra Anna 27 című animációja a rövidfilmes Kristály-díjat nyerte, a cseh-szlovák-magyar koprodukcióban létrejött Tomi, Polli és a Ház Szelleme pedig a Contrechamp program zsűrijének díját hozta el.

Káel Csaba a 16. KAFF megnyitóján (Fotó: Banczik Róbert)

Káel Csaba a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál június 25-éig tartó programjáról szólva hozzátette: a filmvetítések mellett a kiállítások, mesterkurzusok, könyvbemutatók, a Magyar népmesék című sorozathoz kapcsolódó érmekibocsátás, a zenei műsorok és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett konferencia is tartalmas programnak ígérkezik.

A filmügyi kormánybiztos szerint nagy változás van a világ animációs filmművészetében, mert míg korábban (talán a Disney hatása miatt) az egész estés animációs filmek szinte kizárólag gyermekek számára készültek, ma már számos felnőtteknek szóló, animációs technikákkal készült film látható. Mint rámutatott, a digitális filmkészítés szélesre tárta kapuit, hiszen könnyen, olcsón lehet megfelelő szoftverekhez jutni, így nagyon sok animációs film készül, egy új "népművészet" van kialakulóban. A Nemzeti Filmintézetnek pedig támogatóként nagy szerepe van abban, hogy a kulturális értéket teremtő, a kultúránk fenntarthatóságát biztosító alkotások létrejöttét támogassa, és azt is segítse, hogy ezek az alkotások minél szélesebb közönséghez eljussanak határokon innen és túl.

Báron György a 16. KAFF megnyitóján (Fotó: Banczik Róbert)

A 16. KAFF megnyitóján adták át a KAFF életműdíját, amelyet a fesztivál szervezőbizottsága minden alkalommal egy olyan, nem filmrendező személynek ítél oda, aki több évtizeden keresztül jelentősen hozzájárult a magyar animációs filmművészet történetéhez. A KAFF életműdíját idén Báron György filmkritikus, filmesztéta, egyetemi tanár vehette át.

fesztivál első napján retrospektív vetítés volt látható az idei születésnaposok filmjeiből: Ternovszky Béla, Horváth Mária, Tóth Pál és M Tóth Éva alkotásaiból. Idén 21 éves a KEDD Animációs Stúdió, melynek történetét a KAFF alatt a Hírös Agórában kiállítás formájában is megismerhetik az érdeklődők. A KEDD több mint két évtizedes munkásságát egy filmes összeállításban is bemutatták: látható volt a Kuflik, a Mitch-Match, a Bogyó és Babóca, a Detti és Drót, valamin a Naszreddin Hodzsa sorozatok egy-egy epizódja is.

Három kiállítás is megnyílt a fesztivál első napján: a látogatók gazdag képanyagon keresztül megismerhetik a Toldi mozifilm gyártásának fázisait, a Kojot négy lelke hét évig tartó munkálatainak kulisszatitkait, grafikákat, karakter-és háttérterveket, valamint a rendező saját indián tárgyai is megtekinthetők. A magyar képregény 150 évét a legkiválóbb hazai képregényalkotók munkáin keresztül mutatják be, melyhez kapcsolódóan június 22-én könyvbemutatót is tartanak Kertész Sándor Buborékban beszélők - A magyar képregény 150 éve című kötetéből.

A szerdai napon Varga Zoltán Macska-egér játékok című kötetét mutatták be, melyben Ternovszky Béla munkásságát dolgozta fel, rendkívül sok színes képanyaggal illusztrálva, korábban soha nem látott story boardok, karaktertervek és werkfotók kíséretében.

M Tóth Éva és Gauder Áron a Kojot négy lelke kiállításmegnyitóján (Fotó: Banczik Róbert)
MNB logo
NFI logo
NKA logo
NMHH logo
Kecskemét címere
MMA logo
MTVA logo
Mercedes
Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány
Magyar Református Egyház
Horváth Építőmester Zrt.
Kecskeméti Konzervgyár
OTP Bank
Steel Flex
Petőfi Kultúrális Ügynökség
Horváth Építőmester Zrt.
Adobe
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Kefag Zrt.

Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Budapest Borfesztivál
Nemzeti Művelődési Intézet
Malom Mozi
Dot & Line
Kecskeméti TV
RTL
TV2
M5
Gaston
Budapesti Metropolitan Egyetem
MOME
Raster Stúdió
Kedd
Bestcom
Beszélő köntös

Cinefort
Cinemon
Filmtett
IKSZ
Jampolo
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Malom Parkoló
Magyar Képregény Szövetség
Neumann János Egyetem
Partiumi Keresztény Egyetem
Primanima
Print 2000

Uránia Nemzeti Filmszínház
Városrendészet
Visual
Katona József Múzeum
-->
Kecskemétfilm
Katona József Könyvtár
Hírös Agóra