Fejléc
en hu

Fesztivál szabályzat

A 16. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL SZABÁLYZATA

 

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (továbbiakban: Fesztivál) helyszíne, időtartama: Kecskemét, 2023. június 21–25.,

Nevezési határidő: 2023. március 20.

1. ADMINISZTRÁCIÓ

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (továbbiakban: KAFF) a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség (Association Internationale du Film d’Animation/ International Animated Film Association, a továbbiakban: ASIFA) célkitűzéseit figyelembe véve működik. Ennek keretében kiemelt célja az animáció fejlesztésének, terjesztésének és megismerésének elősegítése érdekében világszerte működő kulturális mozgalom szellemében

  • kommunikáció kialakítása az animációval foglalkozó magyar és külföldi szakemberek (rendezők, producerek, adminisztrátorok, forgatókönyvírók, technikusok, művészek, tervezők, animátorok, zeneszerzők, kritikusok és történészek stb.) között, amely
  • az információcsere lehetőségének megteremtésével kielégítő megoldások elősegítése a kreatív, esztétikai, gazdasági, technikai és egyéb kihívásokra.

 

2. HIVATALOS NYELVEK

A Fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol.

 

3. JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

A Fesztiválra benevezett animációs filmalkotásoknak (továbbiakban: Filmalkotás) az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

o   A filmalkotásnak kockáról-kockára, valamilyen animációs technikával kell készülnie. Fontos, hogy az animáció aránya több mint 50% legyen a filmalkotásban.

o   Csak 2021. február 1. után befejezett filmalkotások nevezését fogadjuk el.

o   A magyar versenyre azok a Filmalkotások nevezhetők, melyek Magyarországon készültek, vagy rendezőjük magyar.

o   Az európai versenyre nevezett Filmalkotásoknak legalább 50%-ban európai tulajdonban kell lenniük.

o   A Filmalkotás, illetve a Filmalkotás alkotóinak a Filmalkotáshoz kapcsolódó szerzői és szomszédos jogi művei (szerzői joggal védett szereplők, irodalmi forgatókönyvek, zene stb.) nem használhatók fel a jogtulajdonos engedélye nélkül.

o   Amennyiben a Fesztivál szervezőinek tudomására jut, hogy a nevezett Filmalkotás nem rendelkezik valamennyi szerzői, illetve szomszédos jogi mű jogosultjának engedélyével, az a nevezett Filmalkotás versenyből való kizárását vonja maga után.

A fentiek alapján a nevezés során a Filmalkotás jogtulajdonosának, illetve a képviseletében eljáró személynek a Fesztiválra történő jelentkezéssel az alábbiakról kell nyilatkoznia:

·    A nevezést benyújtó személy jogosult a jogtulajdonos képviseletében nyilatkozni a nevezett Filmalkotás felhasználásának szerzői jogi engedélyezésére vonatkozóan.

·  A nevezést benyújtó személy jogtulajdonos képviseletében az egész világra kiterjedő, térben és időben korlátlan (azaz a szerzői mű teljes védelmi idejére szóló), tovább engedélyezhető felhasználási jogot ad a Filmalkotás jelen Szabályzat szerinti fesztivál célú felhasználására vonatkozóan. Amennyiben a Filmalkotás tekintetében területileg vagy időben korlátozott felhasználási jog engedélyezésére van csak mód, a Szervező egyedileg dönt a nevezés befogadásáról.

·  A nevezést benyújtó személy a jogtulajdonos képviseletében kijelenti és jogszavatossággal tartozik azért, hogy az általa benevezett Filmalkotásban felhasznált valamennyi szerzői és szomszédos jogi mű (pl. szereplők, irodalmi forgatókönyv, zene) tekintetében rendelkezik a jelen Szabályzat szerinti fesztivál célú felhasználási engedéllyel, amelyekkel kapcsolatban a Filmalkotás szerzői vagy szomszédos jogi jogosultjainak díjigénye nincsen.

A jelen Szabályzat szerinti fesztivál célú felhasználás körébe az alábbiak tartoznak különösen:

-   előzsűri általi megtekintésre történő felhasználás;

-    a Filmalkotás vetítése a Fesztivál teljes időtartama alatt a Fesztivál mozi helyszínein, illetve Kecskemét kistérségének vetítő tereiben;

-    amennyiben a COVID-19 világjárvány következtében elrendelt korlátozás miatt a Fesztivál részben vagy egészben az online térben kerül megrendezésre, a Filmalkotás regisztrációhoz kötött online nyilvánossághoz közvetítése zárt online térben történik, a Fesztivál céljaihoz igazodóan;

-    televíziós közönségdíj meghirdetése esetén a televíziós versenyprogramba nevezett filmek Kecskeméti Városi Televízióban történő sugárzása, melynek során a nézők szavazhatnak a kedvenc Filmalkotásaikra;

-   az animációs filmalkotás egy részének (max. 10%), ill. kapcsolódó anyagainak marketing célú felhasználása a KAFF weblapján, és közösségi média oldalain, a Fesztivál katalógusban, valamint a Fesztivál népszerűsítését célzó események, tevékenységek során;

-    a Fesztiválon díjnyertes Filmalkotás további rendezvényeken történő részvételének céljából történő felhasználása a következő fesztivál kezdetéig (a vetítések kizárólag a KAFF bemutatását, népszerűsítését szolgálhatják);

-  a Filmalkotás KAFF videókönyvtárba való felvétele, amely a – megtekintési jogosultsággal rendelkező személyek (pl.: forgalmazók, producerek, valamint a sajtó képviselői) számára a Fesztivál ideje alatt egy arra elkülönített helyen, illetve előre rögzített időpontban egyedi hozzáférést biztosít a Filmalkotáshokhoz.


A Fesztivál céljához igazodó felhasználási módok – a bevételszerzés célja nélkül – a KAFF megrendezését és népszerűsítését szolgálják.

A Fesztiválra nevezett Filmalkotások bevételszerzést is célzó, illetve eredményező felhasználására a KAFF szervezőjével történő egyedi megállapodás alapján kerülhet sor (beleértve a nevezett Filmalkotásnak a KAFF közösségi média – Facebook, Instagram –, illetve videómegosztó felületen – pl. YouTube – történő közzétételét). 

4. JELENTKEZÉS MENETE

A Fesztiválra elektronikus úton lehet jelentkezni, a nevezési lap hiánytalan kitöltésével, az alábbiak szerint:

o   Az online nevezési lap a www.kaff.hu regisztárciós felületén érhető el.

o   Minden Filmalkotáshoz külön nevezési lapot kell kitölteni; a kitöltött nevezési lap érvényesnek tekintett, nem szükséges aláírva visszaküldeni a Fesztivál részére.

o   Narrációt vagy párbeszédet tartalmazó Filmalkotásokhoz kötelezően csatolni kell az online nevezéskor az eredeti és az angol nyelvű dialóglistát.

o   A nevezés az előzsűrizésre szánt Filmalkotás online megtekintőjének (URL cím) megadásával válik teljessé, melynek a Fesztivál kezdetéig kell elérhetőnek lennie.

o   Nevezési díj nincs.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

Magyar verseny

egész estés film *

tv-speciál *

rövidfilm (MA diplomafilmek is a rövidfilm kategóriába nevezendők)

televíziós sorozat * (sorozatonként maximum 2 epizód nevezhető)

diákfilm

alkalmazott animáció (reklámfilm, szignál, videóklip, főcím, trailer)

 

Európai verseny

egész estés film

tv-speciál

televíziós sorozat (sorozatonként maximum 2 epizód nevezhető)

 

* A fenti kategóriába nevezett Filmalkotásoknak lehetőségük van az európai versenyprogramban való megmérettetésre is.

5. BEVÁLOGATÁS ÉS VERSENY

A szervezőbizottság az ASIFA céljait figyelembe véve választja ki a nemzetközi előzsűri és a nemzetközi zsűri tagjait.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjának előzsűrizése 2023 áprilisában várható.

Az előzsűrinek a válogatás során jogában áll kategóriákat összevonni, vagy megszüntetni, illetve a benevezett Filmalkotásokat az egyik kategóriából a másikba átsorolni. A nemzetközi előzsűri és a nemzetközi zsűri döntései véglegesek, reklamációnak helye nincs.

Az előzsűrizés eredményéről az alkotókat írásban értesítjük, a nevezési lapon megadott kapcsolattartó személyen keresztül. A Filmalkotások vetítési formátumáról, valamint a kópiák beérkezésének határidejéről szintén értesítést küldünk. A versenybe került Filmalkotások listáját a weboldalon is közzétesszük.

Versenyprogramba került, dialógot vagy narrációt tartalmazó Filmalkotásokon szerepelnie kell az angol feliratnak, amennyiben eredeti nyelvük nem angol.

A hivatalos verseny 2023. június 21–25-ig tart.

Ha a COVID-19 okozta világjárvány részben vagy teljes egészében korlátozza a fesztivál fizikai megvalósulását, és a szervező az Fesztivál online megrendezéséről dönt, ennek megvalósulásáról a későbbiekben külön tájékoztatást küld az érintetteknek, illetve az ehhez szükséges további felhasználási engedélyekről külön is egyeztet a nevezéskor megadott kontaktszeméllyel.

6. A ZSŰRI ÁLTAL ODAÍTÉLT DÍJAK:

Magyar verseny

A fesztivál nagydíja

Kategóriadíjak

Legjobb egész estés film

Legjobb tv-speciál

Legjobb rövidfilm

Legjobb televíziós sorozat

Legjobb alkalmazott animáció

Legjobb diákfilm

 

Különdíjak

Legjobb elsőfilm

Legszínvonalasabb képi formanyelv

Legjobb zene

Legjobb animációs munka

Legjobb 3D-ben készült film

 

További díjak

A Magyar Filmkritikusok díja

A Gyermekzsűri díja

Az Országos Diákzsűri díja

Közönségdíj

A Kecskeméti Médiacentrum közönségdíja

Az Aranyhomok Kistérségi Társulás közönségdíja

 

Európai verseny

Kategóriadíjak

Legjobb egész estés játékfilm

Legjobb televíziós sorozat

Legjobb tv-speciál

 

További díjak

Kecskemét város díja

Az Országos Diákzsűri díja

A zsűri nem köteles díjat kiadni minden meghirdetett kategóriában, de lehetősége van a meghirdetetteken felül egyéb díjak átadására.

A szervezőbizottság örömmel veszi a vállalkozások, illetve szervezetek különdíjra vonatkozó felajánlásait.

 

7. A FILMALKOTÁSOK VISSZAKÜLDÉSE

A szervezőbizottság a Fesztivál befejezése utáni két hétben megkezdi a Filmalkotások visszaküldését a jelentkezési lapon megjelölt címre, amennyiben azt a nevező így kérte.

 

8. A SZABÁLYZAT ELFOGADÁSA

A jelentkezési lap Fesztiválra történő benyújtásával a jelentkező elfogadja az ezen dokumentumban feltüntetett szabályokat és feltételeket.

9. KAPCSOLAT ÉS SZERVEZŐ

KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 21., Magyarország

Tel: +36 76 481 788, +36 30 781 1210

E-mail: kaff@kecskemetfilm.hu

Web: www.kaff.hu

 

 Szervező: Kecskemétfilm Kft.

 Fesztiváligazgató: Mikulás Ferenc

  

 

MNB logo
NFI logo
NKA logo
NMHH logo
Kecskemét címere
MMA logo
MTVA logo
Mercedes
Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány
Magyar Református Egyház
Horváth Építőmester Zrt.
Kecskeméti Konzervgyár
OTP Bank
Steel Flex
Petőfi Kultúrális Ügynökség
Horváth Építőmester Zrt.
Adobe
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Kefag Zrt.

Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Budapest Borfesztivál
Nemzeti Művelődési Intézet
Malom Mozi
Dot & Line
Kecskeméti TV
RTL
TV2
M5
Gaston
Budapesti Metropolitan Egyetem
MOME
Raster Stúdió
Kedd
Bestcom
Beszélő köntös

Cinefort
Cinemon
Filmtett
IKSZ
Jampolo
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Malom Parkoló
Magyar Képregény Szövetség
Neumann János Egyetem
Partiumi Keresztény Egyetem
Primanima
Print 2000

Uránia Nemzeti Filmszínház
Városrendészet
Visual
Katona József Múzeum
-->
Kecskemétfilm
Katona József Könyvtár
Hírös Agóra