Fejléc
en hu

A könyvbemutatók napja a KAFF-on

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál második napja a könyvbemutatókról szólt. Orosz István Apakönyv című művében édesapja naplóiból idéz, melyekhez saját személyes történeteit szövi, ezáltal egy közös családtörténet bontakozik ki. 

Orosz Márton és Ulrich Gábor egy száz éve fiókba zárt rajzfilmtervet mutattak be: Weininger Andor, festőművész-építész 1923-ban felvázolta egy megvalósulatlanul maradt animáció forgatókönyvét, mely a dadaizmussal rokon narratíva az absztrakt és a figuratív elemek közötti asszociációból jött volna létre. Ulrich Gábor arra vállalkozott, hogy a megmaradt vázlatok alapján elkészítse a filmet. Az előadás a filmterv történetét feltáró kutatásról, a rekonstrukció ötletéről és a megvalósítás folyamatáról szól.

Cakó Ferenc (Fotó: Banczik Róbert)

Két kötetet is bemutattak dr. Kollarik Tamás szerkesztésében, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének kiadásában. A Filmfesztiválkörkép a magyar filmfesztiválok 2011 és 2020 közötti időszakának működését tárja fel, a Magyar animációs alkotók II. kötete pedig XXX hazai rendező és producer interjúját olvashatjuk.

Cakó Ferenc életművéről 2022-ben jelent meg könyv, melyet a KAFF-on is bemutattak. A nagyszabású kiadvány szinte teljes áttekintést nyújt a rendező életútjáról, a tanulmányoktól a világsikerig, a rajzi tudásának fejlődéséről, a korai és későbbi elismeréseiről, a Pannónia Filmstúdióbeli kibontakozásáról.

A 16. KAFF-on megünnepelték a 150 éves magyar képregényt is. Az izgalmas kiállítás mellett bemutatták Kertész Sándor Buborékban beszélők – A magyar képregény 150 éve című kötetét is, mely az 1800-as évek fába metszett karikatúra sorozataitól a digitális rajzolásig mutatja be a képregény magyarországi kalandjait, amely a politikai és sajtóviszonyoktól függően korszakonként változott, és jelentősen befolyásolták a külföldi hatások is.

A 80 éves Haris László fotóművésznek kiállítása nyílt a fesztiválon. 1975. június 5-én Haris László sem tudta, hogy fotósorozata meghatározó táblakép lesz a magyar fotóművészeti, képzőművészeti gondolkodásmódban. Az akkor harminckét éves fiatalember felment egy barátjának Kőbányai úti lakásába, ahonnan egész napon át az ablakból fényképezte a „semmi különöst”. Ebből a képhalmazból később egy műalkotás lett a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán, ami most a Kápolna Galériában nézhető meg.

Haris László (Fotó: Banczik Róbert)

A fesztivál ideje alatt az egészen kicsik játékos fejlesztésére is gondoltak a szervezők: a Primanima Animációs Játszóház és a Nemzeti Filmintézet Klassz Workshopján az animációs és natúrfilmes filmkészítést sajátíthatják el a gyerekek. 

A 16. KAFF szombat este zárul, addig továbbra is várja az érdeklődőket ingyenes filmvetítésekkel, moziban és a szabadban egyaránt. A kék ég alatt nézhetjük a Macskafogót és a Toldit, az elmúlt két év legjobb hazai és nemzetközi animációit láthatjuk június 25-ig.

MNB logo
NFI logo
NKA logo
NMHH logo
Kecskemét címere
MMA logo
MTVA logo
Mercedes
Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány
Magyar Református Egyház
Horváth Építőmester Zrt.
Kecskeméti Konzervgyár
OTP Bank
Steel Flex
Petőfi Kultúrális Ügynökség
Horváth Építőmester Zrt.
Adobe
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
Félegyházi Pékség
Focus Fox Stúdió
Kefag Zrt.

Leonardo SNS
Nemzeti Filmarchívum
Budapest Borfesztivál
Nemzeti Művelődési Intézet
Malom Mozi
Dot & Line
Kecskeméti TV
RTL
TV2
M5
Gaston
Budapesti Metropolitan Egyetem
MOME
Raster Stúdió
Kedd
Bestcom
Beszélő köntös

Cinefort
Cinemon
Filmtett
IKSZ
Jampolo
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Malom Parkoló
Magyar Képregény Szövetség
Neumann János Egyetem
Partiumi Keresztény Egyetem
Primanima
Print 2000

Uránia Nemzeti Filmszínház
Városrendészet
Visual
Katona József Múzeum
-->
Kecskemétfilm
Katona József Könyvtár
Hírös Agóra